ad rem


ad rem 1.0

(taal en taalkunde)

(Latijn, letterlijk 'bij de zaak') vlug van geest; snel en gepast inspelend op iets; direct klaar met een passende reactie; gevat; raak; snedig

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een ad rem jongetje
  • een ad remme dame
  • ad remme komieken
  • ad remme mensen
  • ad remmere debattanten

'Valentin' is een spontaan en ad rem jongetje dat je door zijn vreemde leventje meesleept en je in amper anderhalf uur de indruk geeft toch intens gelukkig te zijn.

http://www.filmfan.be/article.php?sid=1347,

Zodra je je als nieuwbakken gemeenteraadslid enigszins vergaloppeert, wordt je door ad remmere mededebattanten met veel bravoure en tamtam de zwartepiet toegespeeld.

http://www.zozoetermeer.nl/index.php?page=Columns&pid=2385,

Dat een ingenieus of komisch verhaal niet nodig hoeft te zijn om een volle speelfilm te vermaken, bewijst The Trip wel. Zet twee ad remme komieken tegenover elkaar en ziedaar het resultaat. Een puur op dialogen leunende komedie die geen moment verveelt.

http://www.film.nl/film_recensie_trailer/film-The+Trip/nederland?movieId=463498,

Die ad remme mensen zijn soms olifanten in porseleinwinkels, en kunnen scherven nalaten.

http://www.goeievraag.nl/vraag/ad-rem.120926#antwoorden,

Een fiets met remme en een ad remme dame erop. Fiets ik laatst bij mij op de dijk, komt een vrouw me tegemoet fietsen met bossen fluitekruid op haar bagagedrager en voorop. Roep ik tegen haar: "Wat ben jij goed gecamoufleerd, de Russen komen vandaag niet". Roept ze: "weet ik, die zijn allemaal op het gelag van Jeltsin!" (het was op de dag dat Jeltsin begraven werd).

http://wwwspiritualianl.blogspot.nl/2007/05/en-fiets-met-rem-en-een-adremme-dame.html,

  • een ad remme riposte
  • een ad remme vermaning

Zij wist zo een-twee-drie geen ad remme riposte te bedenken, maar verkocht hem een volmaakt kletsende oorvijg; hij belandde op de grond zodat hij, klem geraakt tussen het meubilair, eruitzag als een knock-out geslagen bokser.

http://www.ad.nl/ad/nl/1002/Showbizz/article/detail/2304639/2006/12/20/Nederlander-wint-Groot-Dictee.dhtml,

Zo ontwikkelde zich tussen mij en mijn instructeur langzaam maar zeker een gecompliceerde haat-liefdeverhouding, die niet vrij was van therapeutische effecten op ons allebei. Op elke ad remme vermaning van zijn kant had ik mijn niet minder snedige woordje klaar.

http://keessiedeg.wordpress.com/2011/06/21/het-rijbewijs-3/,

met werkwoord


  • ad rem blijven

Liesbeth Van M. weet inzicht in de te commentariëren materie te paren met grote kennis van de behandelde periode, en weet hierbij maat te houden: zij blijft ad rem, vermoeit de lezer niet met overbodige informatie, maar verschaft, waar nodig, ook detailrijke uitleg.

http://www.kantl.be/ctb/prijs/jv03.htm,

  • (niet) ad rem zijn
  • ad remmer zijn

Op papier is alles altijd makkelijker, dat is waar - en ik besef dat, nu ik hier zonder de houvast van het geschreven woord voor u sta, in elke ademtocht die ik u beken -, maar ook de instantbelediging zonder publiek, man tegen man op straat, dient dezelfde principes te eerbiedigen. Er wordt vaak van uitgegaan dat je hiervoor ad rem moet zijn en dat dat een talent is dat je hebt of niet. Maar dit is slechts ten dele waar. Belediging zonder bedenktijd is een kunst en elke kunst valt tot op zekere hoogte aan te leren.

Rupert: een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

Die Rutte is wel ietsje ad remmer dan Vogelaar.

http://twitter.com/svanlubeck/status/58443901689802752,

'Je zei toch dat je nog niet was aangekleed, slaap je daar dan mee?' Wat is het toch jammer dat ik niet ad rem ben. Een schalks antwoord, bijvoorbeeld 'zulke hakken vervangen een kruik', een duw tegen de deur en hij was buiten geweest, met de voordeur veilig tussen ons in. Nu stond ik daar met die onhanteerbare ruiker in mijn handen op die ellendige naaldhakken te wiebelen en wist ik bij God niet hoe ik een en ander bevredigend afwikkelen moest.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

'Die druk op elkaar, en die interactie de hele dag!' gaat Nina door. 'En dat leuk doen! Vreselijk. Wie de slimste is, of de mooiste. En hoe ad rem we wel niet zijn met z'n allen. Ik ben niet meer zo'n groepstype, geloof ik. Ik word soms heel verdrietig en eenzaam in die groep.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Iedereen werd acuut verliefd op de dertigjarige briljante Rosi toen ze begin jaren tachtig haar entree maakte in vrouwenstudiesland. Ze was een van de onbekende buitenlandse sprekers op een congres ter ere van het vijfjarige bestaan van het toenmalige Tijdschrift voor Vrouwenstudies. Ze was sprankelend, ad rem en leek écht in staat om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken.

De Groene Amsterdammer,

met bijwoord


  • (heel) erg ad rem
  • (niet) geweldig ad rem
  • heel ad rem

Ze is gewoon een product van deze tijd, een meid die graag met vriendinnen kletst en graag met jongens in bed duikt. Maar ze weet wat ze wil en ze is heel erg ad rem. Mannen kunnen haar moeilijk bedriegen, of ze kunnen ervan op aan dat ze een scène krijgen.

De Standaard,

Gisteren sprak ik er weer eens een: een meneer die mij vroeg of ik nog altijd gelijk had. - Niet soms? pleeg ik daar op te antwoorden. Echt, zo geweldig ad rem ben ik niet, maar ik zou wel uitzonderlijk kort van memorie moeten zijn om door die vraag nog overrompeld te worden, na negenentwintig jaar geleden een roman geschreven te hebben die Ik heb altijd gelijk heette.

Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

in voorzetselgroep


  • op zijn ad remst zijn

En als je dan in je bed ligt, heb je dat dan ook, zo tussen slapen en waken (de mooiste momenten van het etmaal), dat de verhalen zo vlot tevoorschijn komen, sprankelend, flitsend, spannend, teder of intiem? Dat je in dialogen op je ad remst bent?

http://schrijvenopcomputerbis.skynetblogs.be/archive/2008/10/07/dag-pol.html,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • ad rem en geestig
  • ad rem, scherp en gedreven
  • grappig en ad rem
  • opgewekt, levendig en ad rem
  • spontaan en ad rem
  • verstandig en ad rem

'Wil je nog een glaasje?' 'Nou, een glas heb ik al, maar misschien wil ik er nog wel iets in.' Ze lachte. Het ging goed. Ik was grappig en ad rem.

Rupert: een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

Ze maakten kortom voortdurend overal grappen en, eerlijk is eerlijk: ze waren op het briljante af ad rem en geestig.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Wat was Nijhoff voor een man, - was hij vrolijk, was hij somber? Ja, dat is heel merkwaardig: hij was in het algemeen zeer opgewekt en levendig en ad rem. Heel boeiend.

Ik herinner mij, A. Roland Holst,

Niet alleen het uiterlijk van onze relaties telt. Monique Vervaecke is verstandig en ad rem. Daar gaat het om.

Gras, Clem Schouwenaars,

Ap is nog steeds ad rem, scherp en gedreven. Hij zegt over de echtgenoot van een op overspel betrapte KRO-presentatrice: 'En dat terwijl hij het zelf doet met alles wat 37° C is en harder loopt dan een lama.'

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

'Valentin' is een spontaan en ad rem jongetje dat je door zijn vreemde leventje meesleept en je in amper anderhalf uur de indruk geeft toch intens gelukkig te zijn.

http://www.filmfan.be/article.php?sid=1347,

Vaste verbindingen


ad rem 2.0

(taal en taalkunde)

(Latijn, letterlijk 'bij de zaak') getuigend van een vlugge geest; op een manier die van een vlugge geest getuigt; op een manier waarbij snel en gepast ingespeeld wordt op iets; gevat; snedig

Algemene voorbeelden


De tekst in Dragon Ball dient vooral voor humor: die is heel ad rem, met veel knipogen en running gags.

De Standaard,

Op 35-jarige leeftijd volgde Van Veen zijn Amerikaanse ploeggenoot Cruijff naar De Meer. Een Utrechter in Ajaxshirt, zoals er na hem nog velen volgden. "Die sfeer is toch een beetje dezelfde. Brutaal, ad rem, accepteren dat er gedold wordt."

NRC,

In het Fortuyntijdperk hoort ook Fortuyntelevisie. Ook op televisie moet alles kordater. Ad remmer, directer, beslister. Als de vergrotende trap van de uitdrukking bestond zou ik zeggen: recht voor z'n raper. Geen doekjes erom winden. Zeggen waar het op staat.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • zijn ad remste kant

Laat je van je ad remste kan zien. Dat woord grappig!

http://nl-nl.facebook.com/pages/Woord-Grappig/205726409470561?sk=info,

met werkwoord


  • ad rem antwoorden
  • ad rem reageren
  • ad remmer antwoorden
  • vragen ad rem beantwoorden
  • iemand ad rem van repliek dienen
  • iets ad rem roepen
  • iets ad rem zeggen
  • het ad remst reageren

Dalenoord met gevoelige stem: 'Jij bent onze troefaas, Enders.' 'De joker zal je bedoelen,' antwoordde ik, aardig ad rem voor mijn doen.

Quissama, F. Springer,

In de daarop volgende rebound was het alweer Luckyshot die het snelst, slagvaardigst en ad remst reageerde.

http://www.makkum3.nl/paginas/wie_schrijft_wat_leeuwarden%20thuis%2010-11.html,

Hij nodigde een journalist uit een elftal voor hem aan te wijzen. "Dat doe ik als ik een deel van uw salaris van 9 miljoen krijg", antwoordde de desbetreffende journalist. Waarop Mourinho nog ad remmer antwoordde: "Het is geen 9 miljoen, maar 11, met sponsorinkomsten kom ik op 14 miljoen euro."

http://www.ad.nl/ad/nl/4562/Voetbal/article/detail/2142441/2008/10/01/Mourinho-verdient-geen-14-miljoen.dhtml,

Moorkens troostte zich achter zijn bril en riep ad rem, iets geforceerd: 'in de schaduw der schoorstenen, de zuivere waarheid!'

Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

Bovendien staan ze, tegenover de idiote vragen van het publiek, vaak met hun mond vol tanden omdat ze een lange Leitung hebben, of l'esprit d'escalier op zijn Frans: door hun solitaire bezigheden zijn ze het afgeleerd ad rem te reageren.

http://www.balie.nl/slaa/,

Terwijl ze me het lijkenhuis uit droegen, hoestte ik nog wat bezwaren uit mijn marxistische tijd op, maar de slagers dienden me ad rem van repliek als echte tevreden slaven.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

'Dimi wil weten of je nu al genoeg hebt van De Wagenmenner?' overviel ik Margriet terwijl ze op de bus stapte. Dimi had helemaal niks gezegd, ik jokte maar raak in een poging haar aan het lachen te krijgen: dé remedie tegen alle soort spanningen. 'Zeg hem dat ik meer op Antinoös val,' antwoordde ze ad rem.

In liefdes naam, Greta Seghers,

"Geen eenvoudige vraag", mompelde hij. Daarentegen reageerde hij mooi ad rem op de vraag of hij uitsluitend schreef uit een Europees perspectief. "Natuurlijk", zei hij. "Ik ben immers geen Chinees."

NRC,

Hij beantwoordde de vragen die Van In hem stelde ad rem.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

'Laat me eens even naar je kijken, lekkere ouwe vrijster, hoe is het?' 'Goed, slet van me. En met jou?' zeg ik ad rem.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Lusse weet goed hoe je een zaal moet bespelen en kan ad rem reageren - dat scheelt een slok op een borrel.

Meppeler Courant,

In de nachtmis passeerde het kerstverhaal weer de revue: Jozef, Maria, het kerstkindje Jezus in de kribbe in de stal, de herdertjes in de velden. Els Jetten reageert ad rem op de stille hint: "Nou, ik lig 's nachts gewoon in mijn bed. Het herdersvak wordt vreselijk geromantiseerd."

De Limburger,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • gevat en ad rem

De Pauw zoekt even steun bij Lenaerts, die gevat en ad rem "natuurlijk" uitroept.

De Standaard,

overig


  • iets ad rems

Na wat borstomvanggerelateerde grappen draaide ik me om en beet de gepukkelde commentator toe: 'Hou je bek, man, ik bemoei me toch ook niet met jouw miezerige broekinhoud!' Toegegeven, die had ik van tevoren al in bed liggen verzinnen, om iets ad rems bij de hand te hebben in geval van lolligheden.

http://www.opzij.nl/WAD-Mediabank-pagina/Aap-noot-tiet.htm,

M'n antwoord was: 'flikker op'. Kon echt niet iets ad rems bedenken.

http://forum.fok.nl/topic/1678649/6/25,

Ja, hij was tof. Heel vriendelijk, en hij kwam voor de voorstelling naar me toe met de vraag. 'Ik twijfel of ik een koffie of een witte wijn neem. Wat zeg jij?' alleen wist ik niet echt iets ad rems terug te zeggen. Hij nam maar gewoon koffie.

http://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1829960&page=10,

ad rem 3.0

(taal en taalkunde)

(Latijn, letterlijk 'bij de zaak') ter zake doend; gepast

Algemene voorbeelden


Studenten moeten komen tot bondige en ad rem eindwerken, die getuigen van visie.

http://www.vlir.be/vlir/onderwijs/v37.htm,

Zowel de computervaardigheden als de schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden dienen meer aandacht te krijgen. Inzake computervaardigheden denkt de commissie vooral aan programma's voor gegevensverwerking en statistiek. Voor de schriftelijke vaardigheden moet de klemtoon liggen op het afleveren van beknopte en ad rem wetenschappelijke teksten.

http://www.vlir.be/vlir/onderwijs/v37.htm,

Via een adequate probleemstelling en -afbakening, een efficiënte synthese en analyse en een goed referentiesysteem moet de student komen tot een ad rem wetenschappelijk werk.

http://www.vlir.be/vlir/onderwijs/v37.htm,